NAD

 

nad-m12-featured

Tvrtku NAD (akronim za New Acoustic Dimension) utemeljila je 1972. godine u Londonu grupa veterana audio industrije čije su redove činili proizvođači, distributeri i trgovci audio opreme koje je povezala ljubav prema glazbi, a predvodio ju je Dr. Martin L. Borish, inženjer elektrotehnike s doktoratom iz fizike. Vođeni strašću prema visoko-vjernoj reprodukciji zvuka, te kao sami konzumenti takvih uređaja još od 50-tih godina toga stoljeća, postavili su si za cilj da ljudima pruže ono što doista žele od HiFi uređaja, nezadovoljni raznoraznim marketinškim mistifikacijama i demagogijama koje su preplavile i postale sveprisutne u audio svijetu, te ga nepotrebno opterećuju.

Pravi smisao kućne audio (i video) opreme mora biti uživanje u njezinom vjerodostojnom, uvjerljivom i involvirajućem zvuku (i slici). Jedan od najvažnijih parametara pri odabiru audio komponenti je vjernost njihove reprodukcije u usporedbi sa živom glazbom. Oni sa zadovoljstvom oduvijek tome poklanjaju posebnu pažnju, ali nikada ne zapostavljaju esenciju uživanja u glazbi. Na tim postulatima tvrtka živi i danas (od 1999. godine u okviru Leenbrook grupe, danas zajedno sa sestrinskom tvrtkom specijaliziranom za proizvodnju zvučnika PSB), te je kroz godine izgradila jednu od najsnažnijih reputacija u audio svijetu. Da bi se to postiglo i održavalo tijekom godina u NAD-u oduvijek naglašavaju ključne tri kvalitete kojima se posvećuje posebna pozornost – performanse, vrijednost i jednostavnost.

U pogledu performansi svaka je NAD Hi–Fi komponenta konstruirana tako da pažljivo prenese osjetljivi audio signal u koliko je god to moguće identičnoj formi njegovom izvorniku. To je vrlo složen proces koji iziskuje enormno puno pažnje u svim fazama proizvodnog procesa, od početne ideje do gotovog uređaja spremnog za isporuku, te potom njegove dugovječnosti – po čemu je tvrtka također vrlo cijenjena. U NAD-u uvijek žele biti potpuno sigurni da je njihov apsolutno svaki model razvijen i izrađen tako da zadovolji visoko postavljene performanse za realističnu, detaljnu i uvjerljivu reprodukciju glazbe s punom dinamikom i preciznim tajmingom. Zato su NAD pojačala i cd playeri uvijek u dobrom odnosu cijene i kvalitete.

Snažan inženjerski tim s više od 100 vrhunskih stručnjaka, na čijem je čelu tvrtkina ikona, pomalo samozatajni ali jedan od najuspješnijih i najcjenjenijih inženjera u audio industriji – Bjorn Erik Edvardsen (od tuda i BEE sufiks na mnogim NAD modelima), tvorac legendarnog NAD 3020 integriranog pojačala koji se smatra najprodavanijim pojačalom svih vremena i neizostavni je dio audio povijesti, uvijek teže inovativnosti i genijalnosti internog dizajna umjesto primjeni ekstremno skupih rješenja s vrlo diskutabilnim i u kontekstu cijene teško opravdavajućim rezultatima.

Pretjerana kompleksnost uvijek je problem za kvalitetu audio uređaja. Svaki dodatni korak u izvedbi elektroničkih sklopova potencijalna je opasnost za degradaciju zvuka i njegov odmak od izvornika. NAD filozofija odbacuje nepotrebna kompliciranja koja uz to povećavaju i cijenu uređaja, te teži maksimalnoj jednostavnosti ali bez preskakanja bilo kojeg koraka neophodnog za beskompromisne performanse, što na kraju rezultira izvršnošću.

NAD reputacija u audiofilskom svijetu

Jednostavnost donosi i dvije ključne prednosti. Jedna od njih je učinkovitiji i lakši put do postizanja optimalnih performansi u svakodnevnim situacijama slušanja glazbe, bez potrebe za dodatnim i po korisnike često zbunjujućim (pred)radnjama. A druga je užitak dobivanja izvrsnog zvuka iz jednostavnih audio uređaja, gdje nisu utrošena enormna financijska sredstva na njihovo šminkanje i vanjsko uljepšavanje. Međutim, kada je riječ o performansama nema mjesta skromnosti jer se unutar kućišta kriju elementi isključivo vrlo visoke kvalitete, kakvi se najčešće susreću u višestruko skupljoj audio opremi. Za NAD je zvuk, odnosno performanse, oduvijek prioritet.

Zato je NAD tvrtka jedinstvene reputacije i tradicije u današnjem audio svijetu, definitivno u uskom krugu onih najznačajnijih i najuvaženijih. Njihovi su modeli pojačala, cd playera i a/v receivera uvijek među onima koji su stekli legendarne statuse, godinama sinonim za kvalitetu, vrhunske performanse, pouzdanost, dugovječnost, jednostavnost, pristupačne i razumne cijene, kao i iznimnu valoriziranu vrijednost. Da se doista radi o posebnoj tvrtki pokazuju brojni zadovoljni vlasnici diljem svijeta, od površnih pratitelja glazbenih zbivanja do najambicioznijih audiofila, kao i od onih koji slušaju glazbu u pokretu do onih koji žele vrhunski zvuk iz svojih kućni kino i multimedijalnih sustava.

Upravo zbog toga, NAD audio komponente su uz izvrsne performanse oduvijek karakterizirale pristupačne i razumne cijene, a to u današnje vrijeme pogotovo dolazi do izražaja. Kao takvi donose potpuno i dugoročno zadovoljstvo uživanja u glazbi svojim vlasnicima, odnosno vrijednost bez konkurencije. Sigma Audio Koncept kao uvoznik NAD pojačala, cd playera, a/v receivera…za Hrvatsku Vas poziva da otkrijete čari vrhunskog audiofilskog zvuka iz NAD-a.